Вилхелм Дилтай - основоположник на т. нар. 'стара херменевтика'

Немският историк, философ, психолог и социолог Вилхелм Дилтай  е  един от основоположниците на т. нар. „стара херменевтика“. Дилтай е роден на 19 ноември 1833 година в Бибрих, Германия. Трудовете  му показват силното

2011-06-27 17:03:56
Вилхелм Дилтай - основоположник на т. нар. 'стара херменевтика'
Немският историк, философ, психолог и социолог Вилхелм Дилтай  е  един от основоположниците на т. нар. „стара херменевтика“.

Дилтай е роден на 19 ноември 1833 година в Бибрих, Германия. Трудовете  му показват силното влияние на Кант и немския романтизъм на XIX в. Той разграничава разбирането  на науката и обясненията на природната наука.

Точно така, както математиката  е методът на природните науки, психологията е методът на науките за културата. Дилтай отхвърля трансцендентализма и при все това е силно критичен към "лесния" редукционизъм на поведението до физиологически причини от страна на експерименталните психолози по негово време. Според него разумът е кохерентно цяло и не може да се начупи на компоненти.

Психологът има директен достъп до умствените процеси. Затова той може и трябва да остане на описателното ниво и там да прави своите обобщения. Дилтай е философски психолог и за Едуард Шпрангер и гещалт движението остава да осигурят експериментална подкрепа на неговите идеи.

Дилтай умира на 1 октомври 1911 година в Зайс ам Шлерн,  дн. Италия. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия